Keho toimii kuin höyryveturi

Kävin viikonloppuna todella mielenkiintoisessa Foreverin koulutuksessa, jossa pääpuhujana oli Martina S. Banach Tanskasta. Hän on ravintofysiologi ja myös dermatologi sekä ihospesialisti. Päivän aikana tuli valtavasti tietoa sekä ravinnosta että ihonhoidosta. Käyn tässä postauksessa läpi ravintoon sekä kehon toimintaan liittyviä asioita, jotka kolahtivat ainakin minulle itselle. =)

Martina muistutti, että kehollamme on vain yksi tapa toimia ja että kehomme toimii edelleen samoilla periaatteilla kuin satoja vuosia aikaisemminkin. Keho ei tunnista ravintotrendejä eikä sen takia myöskään muuta omaa tapaansa toimia. Martina vertasi kehomme toimintaa höyryveturiin. Jos veturiin uuniin ei laiteta hiiltä, ei veturi myöskään kulje mihinkään. Martina painotti hiilihydraattien merkitystä, kun tavoitteenamme on sulattaa ylimääräistä rasvaa elimistöstä. Ilman hiilihydraatteja emme pääse eroon kehon ylimääräisestä rasvasta. Hiilihydraatit myös pitävät veden soluissamme sekä lihaksissamme ja varmistavat ettei elimistömme kärsi nestehukasta. Hiilihydraattien lisäksi tarvitsemme tietysti joka päivä myös hyviä rasvoja, proteiineja, vitamiineja, hivenaineita jne.

Hiilihydraatit ovat kehon tärkein energianlähde, sillä se pystyy muuttamaan ne helposti energiaksi. Ne ovat välttämättömiä aivojen toiminnan ja fyysisten toimintojen kannalta. Keho kuluttaa hiilihydraatteja jatkuvasti, mikä tarkoittaa, että niitä on saatava ravinnosta joka päivä. Keho voi jossain määrin varastoida hiilihydraatteja myös lihaksiin ja maksaan. Kun teemme rankkaa treeniä aivot erittävät kehoon stressihormonia, joka saa kehon pitämään kiinni rasvavarastoistaan. Rasvat sekä niihin varastoituneet hormonit ovat selvitymisemme kannalta elintärkeitä ja siksi stressitilanteessa keho käyttääkin rasvan sijaan kehon omia lihaksia energianlähteenä. Jos tavoitteena on ylimääräisen rasvan polttaminen kehosta, niin Martinan ohje on harrastaa ”voimakävelyä”. Siinä pulssi pysyy matalana, eivätkä aivot eritä kehoon stressihormoneja. Ihmisen keho on luotu kävelyä varten ja tästä syystä aivoissa ei laukea taistele tai pakene-tila. Voimakävelyn kesto tulisi rasvanpolttoa ajatellen olla noin yksi tunti. Ensimmäisen noin 20 minuutin aikana keho käyttää energianlähteenä pääasiassa hiilihydraatteja. Ja noin 40 minuutin jälkeen keho viimeistään siirtyy käyttämään energialähteenään kehon omia rasvavarastoja. Nämä ajat ovat yleisesti todettuja arvioita energiankulutuksesta, mutta ne vaihtelevat tietysti riippuen henkilön aineenvaihdunnasta, ruokailuajankohdasta, lihasmassasta jne. Tehokkainta rasvanpolton kannalta on käydä voimakävelyllä heti aamulla.

Toinen erittäin mielenkiintoinen asia on mielestäni ”miinuskalorit”. Nämä tarkoittavat ruoka-aineita, joiden sulattamiseen keholla menee energiaa enemmän kuin se energiamäärä mitä keho ruoka-aineesta itselleen saa. Eli käytännössä jos ihminen esimerkiksi syö greipin niin keho saa siitä noin 65 kaloria, MUTTA keholla menee greipin pilkkomiseen sekä sulattamiseen noin 85 kaloria. Eli tästä syntyy noin 20 miinuskaloria! Nerokasta! Tämä tarkoittaa käytännössä siis sitä, että on olemassa ruoka-aineita, joita saa kaloreiden näkökulmasta syödä huoletta ja samalla keho kuluttaa enemmän kaloreita.

Haluatteko tietää mitä nämä ruoka-aineet greipin lisäksi ovat? =)

 

Greippi auringissa.jpg

Leave a comment